Beställning

Du beställer lättast via vår webbshop. Läs på om produkten du önskar beställa och lägg sedan önskat antal i varukorgen. Fyll i dina kontakt- och leveransuppgifter i kassan, där kan du även ladda upp eventuell tryckfil. Vi hanterar därefter din beställning, du får alltid en offert och korrektur att godkänna innan beställningen är bindande.

Är det några uppgifter vi saknar för att kunna slutföra din beställning kontaktar vi dig för en uppföljning.

Det går bra att beställa via telefon, du är välkommen att ringa oss på 08-442 94 90 så ger vi dig personlig support. Vi kommer dock alltid behöva maila dig en orderbekräftelse och ett digitalt korrektur innan vi kan sätta din order i produktion.

Det går bra att maila din beställning till order@iqona.se. Vi behöver veta vilken typ av produkt, vilken färg och antal samt hur du önskar märka den. Ska produkten tryckas behöver vi tryckfiler samt specificerade färgkoder, Pantone eller CMYK, beroende på typ av produkt.

Vi skickar alltid ett digitalt korrektur som du får godkänna innan vi sätter din beställning i produktion. Korrekturet är en visualisering av hur din produkt kommer se ut och fungerar tillsammans med din orderbekräftelse som underlag för produktionen.

Är det något du önskar ändra kan du enkelt meddela oss detta i samband med att du får ditt korrektur och orderbekräftelse så justerar vi detta innan din beställning går iväg för produktion.

Vi skickar alltid ett digitalt korrektur som du får godkänna innan vi sätter din beställning i produktion. 

Korrekturet är en visualisering av hur din produkt kommer se ut och fungerar tillsammans med din orderbekräftelse som underlag för produktionen.

Är det något du önskar ändra kan du enkelt meddela oss detta i samband med att du får ditt korrektur och orderbekräftelse så justerar vi innan din beställning går iväg för produktion.

Om ett avtal önskas annulleras av köpare innan leverans har skett måste först ett godkännande från fabrik, tryckeri eller underleverantör inhämtas och godkännas. Iqona tar alltid beslut utifrån det enskilda fallet.

Iqona har vid godkänd annullering rätt att debitera de kostnader som dittills uppstått, såsom exempelvis kostnader för (I) korrektur, tryckunderlag, provtryck och andra handlingar, (II) klichéer, verktyg och annan utrustning, (III) råmaterial, (IV) skäliga kostnader för arbetet med att framställa och ställa i ordning handlingen, utrustningen eller råmaterialet samt (V) andra skäliga kostnader för avveckling med ett minimum på 500 kr per avtal.

Du får alltid ett digital korrektur som du måste godkänna innan produktion. Har du specifika krav på hur eller var trycket skall placeras måste dessa meddelas skriftligen till Iqona. Specifika krav måste även stå utskrivna i det korrektur som du godkänner. Önskar du ett fysiskt prov tillkommer kostnader samt förlängd leveranstid för detta. Eftersom provtryck både kostar pengar, men framförallt tid, så är det något vi normalt inte gör.

Även fast det går att beställa ett fåtal av en produkt blir ordersumman oftast densamma som vid det rekommenderade minsta antalet. Detta eftersom priset per produkt ökar exponentiell desto färre produkter som beställs.

De flesta produkter går att få levererade helt utan tryck eller annan märkning. Kontakta oss för en separat offertförfrågan på önskad produkt så återkommer vi med pris.

Tryck & Produktion

Vektorgrafik används framförallt till utskrifter och trycksaker för att få skarpa och tydliga kanter och konturer på texter, logotyper och illustrationer. Fördelen med vektorgrafik är att den är skalbar utan att kvaliteten försämras. Du kan alltså förstora och förminska motivet utan synbar försämring.

Vektorgrafik kan däremot inte användas till fotografier och andra typer av komplicerade motiv då de innehåller för mycket färginformation.

En bitmappbild är uppbyggd av ett stort antal pixlar (bildpunkter). Varje pixel innehåller färginformation, ju större bilden är desto fler pixlar innehåller den. Bitmappbilder återger färger och tonövergångar effektivt och används därför till fotografier och andra digitala kompositioner. Bitmappbilder är upplösningsberoende vilket innebär att de bara kan innehålla ett visst antal pixlar. De kan därför förlora skärpa och ge ett taggigt intryck på skärmen om de förstoras eller om de skrivs ut med lägre upplösning än vad de skapades för.

Om en bitmappbild förstoras så läggs normalt inte fler pixlar till för att täcka den förstorade ytan – varje pixel blir istället större. Det gör att bilden blir grynig och ser sämre ut. För att motverka detta fyller bildbehandlingsprogram som exempelvis Photoshop ut med pixlar i liknande färger för att täcka den förstorade ytan. Resultatet blir en suddig bitmappsbild.

Bildupplösning benämns dpi (dots per inch) eller ppi (pixels per inch). Det är inte så noga vad du väljer att säga då innebörden är densamma – antalet punkter/pixlar per tum.

Värdet anger hur hög kvalité en bild får när den skrivs ut. Ju längre bort betraktaren befinner sig, desto mindre DPI krävs för att trycket ska upplevas ha hög kvalité. Tvärtom krävs högre DPI i exempelvis broschyrer eller tidningar där betraktaren befinner sig närmare trycksaken. En bildupplösning på 300d dpi/ppi är standard för tryck. Det ger hög kvalitet även när utskriftens betraktas på riktigt nära håll. Då pixlarna är så små att det mänskliga ögat inte kan urskilja dem. För enklare digitaltryck och storformatstryck kan det räcka med en upplösning på 150 dpi/ppi.

Bilder som används på hemsidor har vanligts en upplösning på 72 eller 96 dpi/ppi vilket inte är lämpligt för varken tryck eller utskrifter av högre kvalitet.

CMYK är en färgmodell för fyrfärgstryck och den vanligaste färgrymden när det gäller trycksaker. CMYK står för de fyra färgerna cyan, magenta, yellow och key-color (svart).

CMYK är vad man kallar för en subtraktiv färgblandning. Det innebär att ju mer färg du blandar desto mörkare blir färgen. För att få fram önskade kulörer, toningar och bilder blandar du CMYK-färgerna med varandra.

EPS står för “Encapsulated Post Script” och är ett filformat som framför allt används till vektoriserade logotyper.

AI är det filformat som används av filer sparade i Adobe Illustrator, ett program för att skapa och hantera vektorgrafik. AI-filer innehåller därmed vanligtvis vektoriserad grafik, vilket lämpar sig väl för tryck.

Laminering fungerar som ett extra skydd för ditt motiv och är även effektiv budskapsförstärkare. Papper i sin grundform hör inte till det mest slitstarka av material men om du laminerar får du möjlighet att bevara det i gott skick en längre tid.

Det finns olika typer av laminering och de vanligaste är matt och blank finish.

Pantone eller PMS, Pantone Color Matching System, är ett till stor del standardiserat system för färgåtergivning. Genom att standardisera färger kan olika tillverkare på olika platser hänvisa till Pantone-systemet för att se till att färgerna matchar.

Det finns två huvudsakliga typer av prägling. Positiv prägling där motivet går upp från ytan samt negativ prägling, även kallat blindprägling, där motivet går ner i ytan. För präglingen används en kliché, en typ av mall som bär ditt motiv.

Frångår man rektangulär eller kvadratisk form behöver man stansa, alltså skära ut en form. Rundade hörn, fönster och flikar är exempel på när stansning behöver göras. Därför stansas tryckarket vill tillverkning av till exempel påsar och förpackningar. Till detta behövs en stansmall.

En kliché är en typ av mall som bär ditt motiv och är vanligtvis tillverkad i metall. När du ska prägla, foliera eller för den delen folieprägla ett motiv är klichén nödvändig.

Mönsterkort eller brodyrkort är en typ av mall för att brodyrmaskinen ska veta hur den ska brodera motivet. Med hjälp av programvara bryts motivet ner till en serie kommandon som brodyrmaskinen läser in och sedan broderar efter.

Startkostnaden täcker upp för de inställningar av tryckmaskinen som görs för ert tryck. En startkostnad är oberoende av antalet färger och betalas även vid en repeatorder.

Tampotryck, även kallat tampongtryck, är en tryckteknik som är särskilt lämpad för produkter med ojämna ytor som golfbollar, pennor med mera. Motivet etsas in i en metallbricka som kallas kliché. Etsningen fylls sedan men den önskade tryckfärgen, överflödig färg skrapas bort och en silikonkudde hämtar upp motivet och för över det på produkten.  För varje motiv och tryckfärg behövs därför en separat kliché.

Screentryck kallas även för direkttryck och är en tryckteknik som funkar väldigt bra på de flesta material. Principen för screentryck är att färg pressas genom en schablon (mall) med hjälp av en rakel. Det behövs en schablon per tryckfärg så innehåller motivet flera färger byggs det upp lager för lager.

Offsettryck är en allmänt använd tryckteknik där den färgburna informationen överförs från en tryckplåt till trycksakens material, vanligtvis papper, via en gummiduksbeklädd cylinder.

Offsetryck ger en överlägsen kvalitét och än så länge finns det ingen metod på marknaden som kan användas för att skapa ett renare och mer högkvalitativt tryck. Vid större upplagor blir styckpriset dessutom avsevärt mycket billigare.

Fullfärgstryck är en annan benämning för fyrfärgstryck, digitaltryck eller fototryck. Det vill säga ett tryck som inte har några begränsningar i antalet färger.

Leverans

Normal leveranstid står angivet på respektive produkt och brukar ligga runt 3-4 veckor. Viktigt att tänka på är att leveranstiden gäller från ditt godkännande. Glöm inte att meddela din eventuella deadline innan du lägger din beställning.

Vi skickar som företagspaket, vilket betyder att din adress måste vara bemannad. Vi skickar med flera olika fraktbolag. För att veta vilket bolag din försändelse skickas med, kontakta din säljare.

Ja, det är möjligt. Fraktkostnad för leveransen till den extra leveransadressen tillkommer dock.

Retur och reklamation

Det finns ingen ångerrätt på beställda varor. I de fall märkning ej har påbörjats försöker vi dock alltid i möjligaste mån tillgodose en kunds önskan om att avbryta köpet. Eventuella kostnader som har uppkommit debiteras dock alltid.

Om en leverans innehåller skadade eller felaktiga varor ber vi dig omedelbart kontakta kundservice. Returnera aldrig varor utan att först ha diskuterat reklamationen med oss först.

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig så snart som möjligt.

    Beställning

    Du beställer lättast via vår webbshop. Läs på om produkten du önskar beställa och lägg sedan önskat antal i varukorgen. Fyll i dina kontakt- och leveransuppgifter i kassan, där kan du även ladda upp eventuell tryckfil. Vi hanterar därefter din beställning, du får alltid en offert och korrektur att godkänna innan beställningen är bindande.

    Är det några uppgifter vi saknar för att kunna slutföra din beställning kontaktar vi dig för en uppföljning.

    Det går bra att beställa via telefon, du är välkommen att ringa oss på 08-442 94 90 så ger vi dig personlig support. Vi kommer dock alltid behöva maila dig en orderbekräftelse och ett digitalt korrektur innan vi kan sätta din order i produktion.

    Det går bra att maila din beställning till order@iqona.se. Vi behöver veta vilken typ av produkt, vilken färg och antal samt hur du önskar märka den. Ska produkten tryckas behöver vi tryckfiler samt specificerade färgkoder, Pantone eller CMYK, beroende på typ av produkt.

    Vi skickar alltid ett digitalt korrektur som du får godkänna innan vi sätter din beställning i produktion. Korrekturet är en visualisering av hur din produkt kommer se ut och fungerar tillsammans med din orderbekräftelse som underlag för produktionen.

    Är det något du önskar ändra kan du enkelt meddela oss detta i samband med att du får ditt korrektur och orderbekräftelse så justerar vi detta innan din beställning går iväg för produktion.

    Vi skickar alltid ett digitalt korrektur som du får godkänna innan vi sätter din beställning i produktion. 

    Korrekturet är en visualisering av hur din produkt kommer se ut och fungerar tillsammans med din orderbekräftelse som underlag för produktionen.

    Är det något du önskar ändra kan du enkelt meddela oss detta i samband med att du får ditt korrektur och orderbekräftelse så justerar vi innan din beställning går iväg för produktion.

    Om ett avtal önskas annulleras av köpare innan leverans har skett måste först ett godkännande från fabrik, tryckeri eller underleverantör inhämtas och godkännas. Iqona tar alltid beslut utifrån det enskilda fallet.

    Iqona har vid godkänd annullering rätt att debitera de kostnader som dittills uppstått, såsom exempelvis kostnader för (I) korrektur, tryckunderlag, provtryck och andra handlingar, (II) klichéer, verktyg och annan utrustning, (III) råmaterial, (IV) skäliga kostnader för arbetet med att framställa och ställa i ordning handlingen, utrustningen eller råmaterialet samt (V) andra skäliga kostnader för avveckling med ett minimum på 500 kr per avtal.

    Du får alltid ett digital korrektur som du måste godkänna innan produktion. Har du specifika krav på hur eller var trycket skall placeras måste dessa meddelas skriftligen till Iqona. Specifika krav måste även stå utskrivna i det korrektur som du godkänner. Önskar du ett fysiskt prov tillkommer kostnader samt förlängd leveranstid för detta. Eftersom provtryck både kostar pengar, men framförallt tid, så är det något vi normalt inte gör.

    Tryck & Produktion

    Vektorgrafik används framförallt till utskrifter och trycksaker för att få skarpa och tydliga kanter och konturer på texter, logotyper och illustrationer. Fördelen med vektorgrafik är att den är skalbar utan att kvaliteten försämras. Du kan alltså förstora och förminska motivet utan synbar försämring.

    Vektorgrafik kan däremot inte användas till fotografier och andra typer av komplicerade motiv då de innehåller för mycket färginformation.

    En bitmappbild är uppbyggd av ett stort antal pixlar (bildpunkter). Varje pixel innehåller färginformation, ju större bilden är desto fler pixlar innehåller den. Bitmappbilder återger färger och tonövergångar effektivt och används därför till fotografier och andra digitala kompositioner. Bitmappbilder är upplösningsberoende vilket innebär att de bara kan innehålla ett visst antal pixlar. De kan därför förlora skärpa och ge ett taggigt intryck på skärmen om de förstoras eller om de skrivs ut med lägre upplösning än vad de skapades för.

    Om en bitmappbild förstoras så läggs normalt inte fler pixlar till för att täcka den förstorade ytan – varje pixel blir istället större. Det gör att bilden blir grynig och ser sämre ut. För att motverka detta fyller bildbehandlingsprogram som exempelvis Photoshop ut med pixlar i liknande färger för att täcka den förstorade ytan. Resultatet blir en suddig bitmappsbild.

    Bildupplösning benämns dpi (dots per inch) eller ppi (pixels per inch). Det är inte så noga vad du väljer att säga då innebörden är densamma – antalet punkter/pixlar per tum.

    Värdet anger hur hög kvalité en bild får när den skrivs ut. Ju längre bort betraktaren befinner sig, desto mindre DPI krävs för att trycket ska upplevas ha hög kvalité. Tvärtom krävs högre DPI i exempelvis broschyrer eller tidningar där betraktaren befinner sig närmare trycksaken. En bildupplösning på 300d dpi/ppi är standard för tryck. Det ger hög kvalitet även när utskriftens betraktas på riktigt nära håll. Då pixlarna är så små att det mänskliga ögat inte kan urskilja dem. För enklare digitaltryck och storformatstryck kan det räcka med en upplösning på 150 dpi/ppi.

    Bilder som används på hemsidor har vanligts en upplösning på 72 eller 96 dpi/ppi vilket inte är lämpligt för varken tryck eller utskrifter av högre kvalitet.

    CMYK är en färgmodell för fyrfärgstryck och den vanligaste färgrymden när det gäller trycksaker. CMYK står för de fyra färgerna cyan, magenta, yellow och key-color (svart).

    CMYK är vad man kallar för en subtraktiv färgblandning. Det innebär att ju mer färg du blandar desto mörkare blir färgen. För att få fram önskade kulörer, toningar och bilder blandar du CMYK-färgerna med varandra.

    EPS står för “Encapsulated Post Script” och är ett filformat som framför allt används till vektoriserade logotyper.

    AI är det filformat som används av filer sparade i Adobe Illustrator, ett program för att skapa och hantera vektorgrafik. AI-filer innehåller därmed vanligtvis vektoriserad grafik, vilket lämpar sig väl för tryck.

    Laminering fungerar som ett extra skydd för ditt motiv och är även effektiv budskapsförstärkare. Papper i sin grundform hör inte till det mest slitstarka av material men om du laminerar får du möjlighet att bevara det i gott skick en längre tid.

    Det finns olika typer av laminering och de vanligaste är matt och blank finish.

    Pantone eller PMS, Pantone Color Matching System, är ett till stor del standardiserat system för färgåtergivning. Genom att standardisera färger kan olika tillverkare på olika platser hänvisa till Pantone-systemet för att se till att färgerna matchar.

    Det finns två huvudsakliga typer av prägling. Positiv prägling där motivet går upp från ytan samt negativ prägling, även kallat blindprägling, där motivet går ner i ytan. För präglingen används en kliché, en typ av mall som bär ditt motiv.

    Frångår man rektangulär eller kvadratisk form behöver man stansa, alltså skära ut en form. Rundade hörn, fönster och flikar är exempel på när stansning behöver göras. Därför stansas tryckarket vill tillverkning av till exempel påsar och förpackningar. Till detta behövs en stansmall.

    En kliché är en typ av mall som bär ditt motiv och är vanligtvis tillverkad i metall. När du ska prägla, foliera eller för den delen folieprägla ett motiv är klichén nödvändig.

    Mönsterkort eller brodyrkort är en typ av mall för att brodyrmaskinen ska veta hur den ska brodera motivet. Med hjälp av programvara bryts motivet ner till en serie kommandon som brodyrmaskinen läser in och sedan broderar efter.

    Startkostnaden täcker upp för de inställningar av tryckmaskinen som görs för ert tryck. En startkostnad är oberoende av antalet färger och betalas även vid en repeatorder.

    Tampotryck, även kallat tampongtryck, är en tryckteknik som är särskilt lämpad för produkter med ojämna ytor som golfbollar, pennor med mera. Motivet etsas in i en metallbricka som kallas kliché. Etsningen fylls sedan men den önskade tryckfärgen, överflödig färg skrapas bort och en silikonkudde hämtar upp motivet och för över det på produkten.  För varje motiv och tryckfärg behövs därför en separat kliché.

    Screentryck kallas även för direkttryck och är en tryckteknik som funkar väldigt bra på de flesta material. Principen för screentryck är att färg pressas genom en schablon (mall) med hjälp av en rakel. Det behövs en schablon per tryckfärg så innehåller motivet flera färger byggs det upp lager för lager.

    Offsettryck är en allmänt använd tryckteknik där den färgburna informationen överförs från en tryckplåt till trycksakens material, vanligtvis papper, via en gummiduksbeklädd cylinder.

    Offsetryck ger en överlägsen kvalitét och än så länge finns det ingen metod på marknaden som kan användas för att skapa ett renare och mer högkvalitativt tryck. Vid större upplagor blir styckpriset dessutom avsevärt mycket billigare.

    Fullfärgstryck är en annan benämning för fyrfärgstryck, digitaltryck eller fototryck. Det vill säga ett tryck som inte har några begränsningar i antalet färger.

    Leverans

    Normal leveranstid står angivet på respektive produkt och brukar ligga runt 3-4 veckor. Viktigt att tänka på är att leveranstiden gäller från ditt godkännande. Glöm inte att meddela din eventuella deadline innan du lägger din beställning.

    Vi skickar som företagspaket, vilket betyder att din adress måste vara bemannad. Vi skickar med flera olika fraktbolag. För att veta vilket bolag din försändelse skickas med, kontakta din säljare.

    Ja, det är möjligt. Fraktkostnad för leveransen till den extra leveransadressen tillkommer dock.

    Retur och reklamation

    A placerat ac vestibulum integer vehicula suspendisse nostra aptent fermentum tempor a magna erat ligula parturient curae sem conubia vestibulum ac inceptos sodales condimentum cursus nunc mi consectetur condimentum.

    Tristique parturient nulla ullamcorper at ullamcorper non orci iaculis neque augue.

    Parturient ullamcorper et sagittis faucibus dui eu tortor ac parturient ridiculus vel hac condimentum scelerisque libero class.

    Pulvinar in dictumst suspendisse ullamcorper cras cum urna eget nibh facilisi eu a vestibulum morbi porttitor platea metus vestibulum.Ante ullamcorper adipiscing.

    Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig så snart som möjligt.